Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На жаль, вживання грибів не завжди завершується лише приємним споживанням їжі. За даними Центру громадського здоров`я МОЗ у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь грибами з 72 постраждалими, у тому числі 15 дітей, померли 5 дорослих.
А наприкінці червня поточного року в Хмільницькому районі було зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, внаслідок яких отруїлися 1 дорослий та 1 дитина. Отруєння сталося після вживання страв із грибами, схожими на печериці та гливи, зібраними на
присадибній ділянці в саду.
Фахівці відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України» нагадали правила, які допоможуть уникнути отруєння дикорослими грибами:
✔️найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;
✔️не купуйте гриби на стихійних ринках.
Якщо ви все ж відважилися самостійно збирати гриби, пам’ятайте:
- збирайте лише добре знайомі Вам гриби;
- уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, сміттєзвалищ: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків ґрунту (ґрунт – природний резервуар життєдіяльності бактерій ботулізму, які у консервованих продуктах продукують ботулотоксин, що викликає тяжке харчове отруєння).
Суворо дотримуйтесь технологічних процесів приготування грибів:
✔️готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
✔️варіть гриби не менше трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин в новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
✔️зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
✔️не вживайте в їжу грибів з роздутих консервних банок;
✔️вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, діарея, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Вони можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб після вживання грибів.
❗Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку».
❗Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Бережіть себе та своїх рідних!