На Вінниччині ледь врятували хлопчика, що отруївся грибами

На Вінниччині ледь врятували хлопчика, що отруївся грибами

На Вінниччині родина отруїлася грибами, 9-річного хлопчика ледь встигли врятувати медики. Дитину вже в напівпритомному стані доправили до реанімації. Батько теж потрапив до лікарні.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

На Вінниччині родина отруїлася грибами. Батьки кажуть, що збирали лисички, маслюки та печериці. Село, де живе родина, – неподалік лісу, тому грибний сезон тут не пропускають.

Після вживання грибів дев’ятирічного Сашка терміново доправили до реанімації дитячої обласної лікарні. Хлопчик був у напівпритомному стані. Аналізи свідчили про отруєння грибами, кажуть лікарі. І, найімовірніше, це були не печериці.

«Ураження печінки, підвищений білірубін вказували на пошкодження нирок. Часто такі клінічні ознаки супутні в разі отруєння блідою поганкою. Це отруйний гриб, який викликає летальність, і ця клінічна картина була схожа на отруєння цим грибом», – каже Анатолій Стародуб, завідувач відділення інтенсивної терапії Вінницької дитячої лікарні.

Чому дітям не можна їсти гриби

Добу хлопчик провів у реанімації. Його вдалося стабілізувати і вже навіть з’явився апетит. Батько дитини теж у лікарні, він вживав ту саму страву. Гриби – це завжди ризиковано, а надто для дітей – наголошують медики.

«Дітям взагалі не давати цього продукту, він не корисний, жодної користі не приносить, перевантажує ферментну систему. Ці ферменти адекватно переварюють гриби лише від 14-річного віку, гриби – це не основна їжа, а смаколик, без якого можна обійтися», – каже Анатолій Стародуб.

Та навіть в їстівних грибах може чаїтися небезпека, кажуть токсикологи. Вони накопичують важкі метали та інші шкідливі речовини.

«Дикорослі отруйні гриби, які іноді переплутують з тими, які можна вживати в їжу, і таким чином з’являється перший вид отруєння», – каже токсиколог Сергій Недашківський.

З початком грибного сезону кількість отруєнь зростає в рази, кажуть медики. Адже навіть досвідчені грибники припускаються помилок. А родина хлопчика знехтувала елементарними правилами.

«Ці гриби вони готували неправильно, не відварювали, одразу посмажили та вжили. Були порушення обробки та збирання», – каже Анатолій Стародуб, завідувач відділення інтенсивної терапії Вінницької дитячої лікарні.

Новини Вінниці