В Уланівській територіальній громаді зафіксовано випадок отруєння грибами. Захворіли двоє людей з однієї сім’ї, батько та син. Дитині 9 років. Їх у важкому стані госпіталізували, батька – Хмільницьку центральну лікарню, дитину – в Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню. Отруєння сталося після вживання страв із грибами, схожими на печериці та гливи, зібраними на присадибній ділянці в саду.
Про це нашому інтернет-виданню повідомив завідувач ВСП Хмільницький РВ
ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ» Володимир Бойко.
- Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. За наявності будь-якого з симптомів отруєння потрібно негайно викликати лікаря! , – наголосив Володимир Миколайович, закликавши у жодному разі не займатися самолікуванням.
Вживати дикорослі гриби дуже небезпечно, а тому варто дотримуватись таких правил:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують
штучно, підлягають контролю. - Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від
споживання грибів. - Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте
гриб, не залишаючи його поряд з іншими. - Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
- Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і
збільшуючи концентрацію токсинів - Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30
хвилин. - Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку;
- Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із
використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і
протягом кількох днів. Це можуть бути нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея,
запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» —103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе
відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; - прийміть сорбенти.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!