Поїли грибів: на Хмільниччині батька й сина госпіталізували у важкому стані

Поїли грибів: на Хмільниччині батька й сина госпіталізували у важкому стані

В Уланівській територіальній громаді зафіксовано випадок отруєння грибами. Захворіли двоє людей з однієї сім’ї, батько та син. Дитині 9 років. Їх у важкому стані госпіталізували, батька – Хмільницьку центральну лікарню, дитину – в Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню. Отруєння сталося після вживання страв із грибами, схожими на печериці та гливи, зібраними на присадибній ділянці в саду.

Про це нашому інтернет-виданню повідомив завідувач ВСП Хмільницький РВ
ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ» Володимир Бойко.

  • Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. За наявності будь-якого з симптомів отруєння потрібно негайно викликати лікаря! , – наголосив Володимир Миколайович, закликавши у жодному разі не займатися самолікуванням.

Вживати дикорослі гриби дуже небезпечно, а тому варто дотримуватись таких правил:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують
    штучно, підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від
    споживання грибів.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте
    гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
  • Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і
    збільшуючи концентрацію токсинів
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30
    хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку;
  • Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із
    використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і
протягом кількох днів. Це можуть бути нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея,
запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» —103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе
    відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Новини Вінниці