У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації стосовно АЧС В Україні, а саме на території Волинської, Житомирської, Київської, Полтавської, Чернігівської областей, Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує власникам свиней посилити заходи з профілактики АЧС.
АЧС – найнебезпечніша хвороба свиней.
Її занесення супроводжується:
- високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати інфіковане стадо та усіх наявних у громадян свиней в населеному пункті, де встановлено карантин щодо АЧС;
- запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
- витратами на проведення діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, факторами поширення збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней.
Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, нечутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку.
Заходи для покращення рівня біобезпеки господарства:
- згодовувати свиням лише термічно оброблений корм, виключити потрапляння на ферму і згодовування помиїв, харчових відходів і інших потенційно небезпечних джерел вірусу;
- не купувати живих свиней, корми та сировину на АЧС-позитивних територіях, утримуватись від закупівель свиней і корму без відповідних документів та сертифікатів;
- для зменшення ризику, забезпечити, щоб у радіусі 3-5 км довкола ферми не утримувалися свині у приватному секторі або у підсобних господарствах персоналу.