Літо традиційно є періодом підвищеної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ).
Причиною виникнення ГКІ зазвичай є вживання недостатньо термічно обробленої їжі,
неякісних харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках та у місцях несанкціонованої торгівлі.
З урахуванням того, що в Україні знову очікується спека, просимо бути обережними та дотримуватися простих правил, щоб уникнути кишкових інфекцій:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не
купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; - мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі,
дотримуйтесь чистоти на кухні; - ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів
придатності, вказаних виробником; - використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір,
запах або якщо ви не впевнені у їх якості; - в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які
довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
За інформацією відокремленого структурного підрозділу Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ України».